Friday, September 04, 2009

BERITA HARIAN - SASTERA (Khamis, 3 September 2009)

NOVELIS SELATAN TETAP KREATIF
Oleh Rusdi Abd Rahman

BICARA Karya Sastera Johor 2009 memperakukan usaha pengarang negeri itu dalam memartabatkan dunia sastera tanah air dengan memaparkan ketajaman pemikiran dan pengamatan, berusaha membentuk akal budi masyarakat Melayu dan memaparkan realiti masyarakat melalui karya. Tiga panel pada program tahunan anjuran DBP Wilayah Selatan dan Bahagian Teori dan Kritikan Sastera DBP dengan kerjasama Panitia Kesusasteraan Melayu Daerah Muar dan Persatuan Penulis Johor (PPJ), di SMK Raja Muda, Parit Jawa, Muar, baru-baru ini, memberi tumpuan kepada karya penulis kelahiran negeri itu.

Munsyi Dewan yang juga penulis bidang bahasa dan karya kreatif, Azhar Salleh, mengiktiraf Keris Sebilah Itu memaparkan ketajaman fikiran dan pengamatan pengarang dalam meninjau persoalan masyarakat, ketika merincikan Kritikan Sosial dalam Keris Sebilah Itu - Suatu Penerapan Teori Konseptual Kata Kunci

“Pengarang banyak melontarkan pandangan jujur, ikhlas dan bernas melalui konsep yang terpadu dalam pemikirannya. Salah satu falsafah Teori Konseptual Kata Kunci ialah seseorang pengarang itu dapat dikatakan mempunyai konsep tersendiri mengenai sesuatu isu, hal, perkara, atau objek,” katanya.

Azhar menegaskan bahawa tujuan utama karya adalah untuk memberi pendidikan dan membantu pembangunan minda serta sikap, lalu dalam naskhah itu, pengarang melihat persekitarannya sambil mencungkil permasalahan mahupun kemelut yang berlaku.

“Pengarang Keris Sebilah Itu, Shapiai Mohd Ramly yang berpengalaman dalam bidang pendidikan melihat kepincangan dalam masyarakat perlu disuara dan diketengahkan,” katanya dengan menghujahkan tiga perkara utama yang berkaitan dengan teori yang dipilih iaitu prinsip kepengaruhan, prinsip pemilihan kata dan prinsip kesan.

Pensyarah Bahasa, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Arbak Othman ketika melapah Rujukan dan Tafsiran Estetik dalam Cerpen WB Rendra: Suatu Pendekatan Semiotik, memperakukan WB Rendra melalui Antologi Cerpen Mazhab Cinta berusaha membentuk akal budi dalam usaha memastikan karya kreatifnya itu bermutu.

“Rata-rata cerpen WB Rendra dalam antologi ini berkisar pada permasalahan percintaan anak-anak muda dalam proses mendewasakan perasaan, tetapi tidak sepenuhnya. Walaupun beberapa cerpen berkisar pada persoalan percintaan antara muda-mudi, kebijaksanaan pengolahan cerita terserlah,” ujarnya.

Ditambah pula, apabila persoalan cinta berhasil dikaitkan dengan perjuangan ideologi, mahupun persoalan yang berat, tetapi bukan berfungsi pada tema, tanpa menafikan mutu karya sesuai untuk golongan remaja yang tidak dapat diangkat untuk dipersoal dan diperdebat oleh perhitungan orang dewasa.

Guru Kanan SMK (P) Sultan Abu Bakar, Muar, Ruzaini Yahya yang juga penulis prolifik Johor, meletakkan Meniti Batas sebagai karya yang membawa pendekatan realiti masyarakat, ketika memperincikan Meniti Batas: Potret Realiti Masyarakat.

”Meniti Batas karya Zulkifli Khair, memiliki mutu sebuah novel relevan sekali untuk dinilai berdasarkan pendekatan sosiologi kerana ia menampilkan kisah masyarakat. Sesuai dengan kedudukan karya sastera sebagai dokumen sosial. Pengarang secara tidak langsung didorong masyarakatnya untuk merakam sesuatu mengenai mereka,” katanya.

Ruzaini Yahya berpendapat bahawa novel dewasa sulung Zulkifli itu akan mendapat kedudukan istimewa sekiranya saranan progresifnya dapat diterima serta dijadikan landasan khususnya dalam menjana ekonomi masyarakat dalam bidang perniagaan.

Program yang dihadiri 130 peserta daripada kalangan guru dan pelajar tingkatan enam dalam daerah Muar, AJK PPJ, penulis dan penggiat sastera negeri Johor itu, turut dihadiri ketiga-tiga pengarang yang dibicarakan.

2 comments:

Rusdi Abd Rahman said...

Cikgu,
1. Terima kasih kerana menyiarkan berita ini dalam blog popular dan sensasi WITRA ini.
2. Pihak editor BH telah menyunting berita asal yang dihantar mengikut kesesuaian dan norma penerbitan @ penyiaran beritanya, namun isi kandungan tetap sama tanpa menjejaskan sebarang maklumat asal.
3. Kutipan kata-kata itu (dalam versi asal akhbar bercetak) merupakan pilihan editornya.
4. Walaupun program ilmu ini hanya keci-kecilan dan biasa sahaja sifatnya, namun atas sedikit kepintaran kita bersama maka program ini terliput ke seluruh negara.
5. Luar lingkungan sastera dan ilmunya, tersiarnya berita ini maka Parit Jawa semakin 'popular' sebagai tempat menikmati asam pedas antara yang terbaik di Malaysia. Hehehe...

Azhar Salleh said...

Salam RAR,
Saya pun berterima kasih kepada RAR kerana menyiarkan bertita ini juga dalam RARWS. Berita ini tersebar ke serata Malaya kerana kepintaran dan komitmen RAR yang sungguh tinggi. Ya, semestinya Parit Jawa tetap unggul sebagai gudang asam pedas terbaik tanpa perlu dipertikaikan...
Terima kasih atas ruang, peluang dan kepercayaan RAR kepada saya selama ini...Andil tuan tidak berbagai.