Wednesday, February 04, 2009

KEWANGAN: TEMU BUAL DENGAN DR. FADZILLAH KAMSAH

Catatan:
Temu bual ini telah dilakukan antara Irfan Khairi (Jutawan Internet) dengan Dr. Mohd. Fadzillah Kamsah (pakar motivasi) tentang konsep kekayaan. Temu bual ini dihantar oleh Irfan Khairi melalui e-mel kepada saya, dan saya muatkan ke dalam WITRA agar kita dapat berkongsi bersama-sama.

Berikut soalan yang saya ajukan kepada Dato Dr Fadzilah Kamsah yang saya ingin kongsikan bersama ketika saya menemubual beliau di Radio24 (93.9FM) dalam rancangan "Jutawan! bersama Irfan Khairi":

IK : Dalam perspektif orang Islam, ramai yang mengatakan tak payah la kaya-kaya. Bersederhanalah. Tak perlulah menjadi jutawan.Betul ke dalam Islam itu sendiri menuntut kita dengan bersederhana dalam bentuk kekayaaan ini?

Dato Dr Fadzilah Kamsah: Ini adalah salah satu perkara yangseringkali kita terlepas pandang. Ini daripada ulama'-ulama' yang mentafsirkan dan orang ramai tahu serta ustaz-ustaz di luar sana pun beritahu kita yang kita ini adalah 'umattan wasata' ataupun kita ini adalah umat pertengahan. Maksud umat pertengahan itu kadang-kadang ditafsirkan dengan cara yang betul dan acapkali juga ditafsirkan dengan cara yang silap.

Pertengahan itu dikatakan seperti "ala, kalau kita mati nanti pun kita bawa kain kapan jer bukannya boleh bawa harta benda masuk kubur". Maksud bersederhana di situ adalah silap sama sekali sebab sederhana yang dimaksudkan adalah dalam satu konteks yang pernah disebutkan oleh Nabi S.A.W iaitu: "Allah amat kasih akan hamba-Nya yang apabila melakukan sesuatu kerja dia membuat dengan cara yangterbaik ". Itu adalah soheh riwayat al-Dailami.

Jadi kalau hadis itu kita pegang maka Allah akan sayang kepada kita sekiranya kita melakukan yang terbaik di dalam apa jua yang kita lakukan. Jadi di mana pula pendekatan sederhana itu bermaksud?Jadi, saya bertanyakan hal ini kepada ulama'-ulama'dan ulama'mengatakan bahawa pendekatan maksud sederhana dimaksudkan dengan seimbang iaitu 'balance'. Ianya juga membawa maksud bahawa kita hebat di dunia dan hebat juga di akhirat. Hebat di rumah dan hebat juga dengan masyarakat. Itu maksud sederhana yang perlu ditafsirkan. Sederhana iaitu dari segi kata kita perlu hebat dalam apa jua yang kita lakukan dan perlu seimbang.

Kita tidak boleh terlalu hebat di dalam masyarakat sehingga rumah tangga terabai, itu bukannya seimbang.Itulah sekiranya kita mentafsirkan konsep sederhana dengan betul maka umat Islam atau bangsa Melayu khususnya akan jadi hebat dan akan jadi cemerlang dan tidak akan jadi 'jumud' atau terikat dengan tekanan dengan kata-kata, "Buat apa sibuk-sibuk nak jadi kaya". Itu adalah satu pentafsiran yang salah. Bagaimana kita nak bantu dan bangunkan umat sekiranya kita tidak kaya dengan cara yang Allah redha.

IK : Apa yang dituntut dalam Islam adalah supaya menjadi cemerlangd alam apa jua yang kita lakukan dan apabila kita cemerlang,pulangannya dalam bentuk wang juga akan jadi cemerlang juga.

*lepas ni, kalau ada orang cuba mematahkan semangat anda dengan berkata-kata "buat apa lah nak kaya-kaya... bukan boleh bawak masuk kubur pun...", anda kini dapat jawapan terus dari, Dato Fadzilah Kamsah lagi -IK-Irfan Khairi
* Catatan
Artikel ini tidak disunting untuk mengekalkan bentuk yang asal - WITRA.

No comments: